Med Ulotka Otwórz menu główne

Roztwory do testów punktowych - - charakterystyka produktu leczniczego

Siła leku
-

Zawiera substancję czynną :

Dostupné balení:

Charakterystyka produktu leczniczego - Roztwory do testów punktowych -

1. nazwa produktu leczniczego

Roztwory do testów punktowych

2. skład jakościowy i ilościowy

Wyciągi alergenowe z pyłków roślin, roztoczy, nabłonków zwierząt, piór, grzybów pleśniowych i drożdży, pyłów oraz pokarmów. Wykaz alergenów oraz stężenie zawiera załącznik nr 1.

Aktywność i stężenie alergenów wyrażone jest: SBU- w standaryzowanych jednostkach biologicznych; BU- w jednostkach biologicznych; PNU- w jednostkach azotu białkowego.

Roztwór kontrolny dodatni:

Substancja czynna: histaminy dichlorowodorek

Pełny wykaz substancji pomocniczych, patrz punkt 6.1.

3. postać farmaceutyczna

Roztwór do skórnych prób punktowych.

W związku z naturalnym zabarwieniem własnym materiału wyjściowego do ekstrakcji, roztwory testowe mogą mieć zróżnicowane zabarwienie.

4. szczegółowe dane kliniczne

4.1 wskazania do stosowania

Produkt leczniczy przeznaczony wyłącznie do diagnostyki.

Diagnostyka schorzeń alergicznych IgE-zależnych (typ I wg klasyfikacji Gella i Coombsa).

4.2 dawkowanie i sposób podawania

Dawkowanie

Każdorazowo podaje się na skórę po jednej kropli roztworu testowego za pomocą pipetki.

Dzieci i młodzież

Wykonanie testów punktowych u dzieci jest możliwe już po ukończeniu pierwszego roku życia, w zależności od kondycji dziecka, ale z reguły nie powinno się ich przeprowadzać przed czwartym rokiem życia.

Sposób podawania

1. Do przeprowadzania testów wykorzystuje się przyśrodkową część przedramienia, które pacjent luźno opiera na stole.

2. Szczególne przygotowanie skóry nie jest konieczne. Przy skrajnych wartościach temperatury na zewnątrz należy chwilę odczekać w celu aklimatyzacji do temperatury pomieszczenia. Jeśli skórę oczyszcza się wodą, alkoholem etylowym etc. należy poczekać co najmniej 2 minuty aż powróci jej normalne ukrwienie.

3. Równocześnie należy przeprowadzić dwie próby kontrolne, aby sprawdzić indywidualną reaktywność skóry pacjenta:

a) ujemną próbę kontrolną z rozpuszczalnikiem obecnym w wyciągu alergenowym

b) dodatnią próbę kontrolną z roztworem histaminy.

4. Na zaznaczonym miejscu na skórze umieszcza się kroplę roztworu testowego za pomocą pipetki. Ze względów higienicznych nie należy dotykać skóry pipetką. Odległość między tak nałożonymi kroplami powinna wynosić ok. 4 cm.

5. Skórę nakłuwa się pionowo igłą lub lancetem w obrębie kropli naniesionego roztworu (zwykły test punktowy). Można kierować igłę lub lancet pod kątem ostrym i po nakłuciu lekko unieść ostrze, aby niewielka ilość roztworu dostała się do skóry (zmodyfikowany test punktowy). Należy unikać wywoływania krwawienia.

6. Nadmiar roztworu należy usunąć po 5–10 minutach w przypadku łagodnego przebiegu reakcji a natychmiast po wystąpieniu silnego odczynu.

7. Wyniki testów punktowych należy odczytywać po ok. 10–20 minutach (w tym czasie należy obserwować przebieg reakcji).

8. Odczyn dodatni to bladożółtawy bąbel (obrzęk) z żywoczerwoną otoczką (rumieniem). Reakcję uznaje się za dodatnią, gdy średnica bąbla jest > 3 mm. Roztwór kontrolny ujemny nie powinien wywołać reakcji (średnica bąbla 0 mm). Reakcję można ocenić na podstawie następującego schematu:

0 = brak bąbla (jak roztwór kontrolny ujemny),

(+) = bąbel o średnicy < 3 mm,

+ = bąbel o średnicy > 3 – < 4 mm,

++ = bąbel o średnicy > 4 – < 5 mm,

+++ = bąbel o średnicy > 5 – < 6 mm,

++++ = bąbel o średnicy > 6 mm.

Jeżeli wystąpił odczyn po roztworze kontrolnym ujemnym, wynik testu nie może być jednoznacznie oceniony ze względu na podwyższoną reaktywność skóry. Należy to uwzględnić podczas odczytu reakcji z roztworami alergenów. Idealne byłoby powtórzenie badania w późniejszym terminie. Jeśli średnica bąbla po roztworze kontrolnym ujemnym przekracza 2 mm badanie jest niemiarodajne.

9. Mieszanki alergenowe służą tylko do badań przesiewowych. W przypadku dodatniego odczynu należy powtórzyć testy z poszczególnymi alergenami. (Na ogół nie bada się pojedynczych alergenów w przypadku mieszanek traw oraz traw/zbóż).

Po nakropleniu roztworów testowych, pacjent powinien pozostać pod obserwacją przez co najmniej 30 minut, po tym czasie lekarz powinien ocenić stan pacjenta.

4.3 przeciwwskazania

Wszelkie ciężkie, uogólnione schorzenia Chorobowe zmiany skórne w obszarze, który ma być wykorzystany do testowania Leczenie lekami blokującymi receptory beta-adrenergiczne (beta-blokerami) oraz inhibitorami ACE Nadwrażliwość na którąkolwiek substancję pomocniczą wymienioną w punkcie 6.1.

4.4 specjalne ostrzeżenia i środki ostrożności dotyczące stosowania

Zaleca się wykonywanie testów w okresie bezobjawowym lub o niewielkim nasileniu objawów klinicznych.

W leczeniu niepożądanych reakcji alergicznych zaleca się adrenalinę, dlatego należy wziąć pod uwagę przeciwwskazania do jej podania.

Zalecenia dla kobiet w ciąży i karmiących – patrz punkt 4.6

Dzieci i młodzież

Wykonanie testów punktowych u dzieci jest możliwe już po ukończeniu pierwszego roku życia, w zależności od kondycji dziecka, ale z reguły nie powinno się ich przeprowadzać przed czwartym rokiem życia.

4.5 interakcje z innymi produktami leczniczymi i inne rodzaje interakcji

Nie przeprowadzono badań dotyczących interakcji.

Leki przeciwhistaminowe, glikokortykos­teroidy i leki o ubocznym działaniu przeciwhistaminowym mogą spowodować wyniki fałszywie ujemne.

W miarę możliwości należy odstawić te leki przed badaniem na okres ich działania, określony przez producenta.

Należy unikać równoczesnej naturalnej ekspozycji na alergen.

4.6 wpływ na płodność, ciążę i laktację

Nie ma wystarczających doświadczeń z wykonywaniem testów skórnych w czasie ciąży i laktacji.

Testów skórnych nie należy wykonywać w czasie ciąży (z uwagi na ryzyko wystąpienia reakcji anafilaktycznej).

Prawdopodobnie nie ma żadnego zagrożenia dla niemowląt karmionych piersią, ale należy rozważać indywidualnie stosunek ryzyka do potencjalnych korzyści.

4.7 wpływ na zdolność prowadzenia pojazdów i obsługiwania maszyn

Nie przeprowadzono badań nad wpływem produktu na zdolność prowadzenia pojazdów mechanicznych i obsługiwania urządzeń mechanicznych w ruchu.

4.8 działania niepożądane

U silnie wrażliwych pacjentów mogą wystąpić nasilone reakcje miejscowe. W razie potrzeby można wówczas zastosować miejscowo krem ze steroidem lub podać doustny lek przeciwhistaminowy.

W pojedynczych przypadkach mogą wystąpić reakcje uogólnione, niekiedy o ciężkim przebiegu (do wstrząsu anafilaktycznego włącznie). Wstrząs anafilaktyczny może wystąpić kilka sekund lub minut po ekspozycji na alergen, często nawet przed wystąpieniem reakcji miejscowej. Objawami zwiastunowymi są pieczenie, swędzenie i uczucie gorąca na lub pod językiem, w gardle, a w szczególności na dłoniach lub podeszwach stóp.

Z tego względu należy mieć zawsze przygotowany zestaw przeciwwstrząsowy.

Konieczne jest każdorazowe przygotowanie strzykawki z adrenaliną gotowej do natychmiastowego użycia (strzykawka z adrenaliną jest lekiem dopuszczonym do obrotu). Pacjenci, u których wystąpi wstrząs, muszą pozostawać pod obserwacją lekarską przez 24 godziny.

W wyjątkowo rzadkich wypadkach reakcje niepożądane mogą wystąpić nawet kilka godzin po ekspozycji na alergen. Należy o tym poinformować pacjenta oraz zalecić natychmiastowy kontakt z lekarzem w razie wystąpienia reakcji uogólnionych.

Wskazówki odnośnie leczenia reakcji anafilaktycznych są podane poniżej (patrz: Natychmiastowe leczenie stanów anafilaktycznych). Lekarz może je modyfikować w zależności od stanu pacjenta.

Zgłaszanie podejrzewanych działań niepożądanych

Po dopuszczeniu produktu leczniczego do obrotu istotne jest zgłaszanie podejrzewanych działań niepożądanych. Umożliwia to nieprzerwane monitorowanie stosunku korzyści do ryzyka stosowania produktu leczniczego. Osoby należące do fachowego personelu medycznego powinny zgłaszać wszelkie podejrzewane działania niepożądane za pośrednictwem Departamentu Monitorowania Niepożądanych Działań Produktów Leczniczych Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych {aktualny adres, nr telefonu i faksu ww. Departamentu} e-mail:.

4.9 przedawkowanie

Przy prawidłowym podaniu przedawkowanie jest bardzo mało prawdopodobne. W razie nieprawidłowego zastosowania (np. podanie śródskórne) mogą wystąpić nasilone reakcje alergiczne. W takich przypadkach lekarz wdraża odpowiednie postępowanie (patrz punkt 4.8).

5. właściwości farmakologiczne

5.1 właściwości farmakodynamiczne

Grupa farmakoterape­utyczna: testy do diagnostyki chorób alergicznych, kod ATC: V04CL

V (Różne)

04 (Środki diagnostyczne)

C (Inne środki diagnostyczne)

L (Testy alergiczne)

Alergeny obecne w roztworach do testów punktowych reagują ze swoistymi IgE uczulonych mastocytów skóry pacjenta na zasadzie reakcji antygen-przeciwciało. Reakcja ta doprowadza do mostkowania receptorów dla fragmentu FcIgE i do uwolnienia mediatorów preformowanych, w szczególności histaminy, z mastocytów. Mediatory te wywołują w miejscu badania rumień oraz odgraniczony bąbel, któremu niekiedy towarzyszy tworzenie nibynóżek.

5.2 właściwości farmakokinetyczne

Wyciągi alergenowe są złożonymi mieszaninami substancji o wysokiej masie cząsteczkowej. Zawarte w nich alergeny są białkami i glikoproteinami. Po nałożeniu na skórę alergeny wchodzą w kontakt z komórkami powierzchownej warstwy skóry, m.in. mastocytami. Alergeny związane swoiście poprzez IgE z komórkami tucznymi są metabolizowane. Pozostała część alergenu podlega fagocytozie przez komórki żerne.

5.3 przedkliniczne dane o bezpieczeństwie

Nie są znane (z wyjątkiem pleśni) żadne toksyczne właściwości materiału wyjściowego stosowanego do ekstrakcji.

Wyciągi pleśni są badane każdorazowo metodą zalecaną przez Farmakopeę Europejską. Dotychczas nie stwierdzono toksyczności.

6. dane farmaceutyczne

6.1 wykaz substancji pomocniczych

Roztwór alergenu

Sodu chlorek

Fenol

Glicerol

Woda do wstrzykiwań

Roztwór kontrolny dodatni

Sodu chlorek

Fenol

Glicerol

Woda do wstrzykiwań

Roztwór kontrolny ujemny

Sodu chlorek

Fenol

Glicerol

Woda do wstrzykiwań

6.2 niezgodności farmaceutyczne

Nie mieszać produktu leczniczego z innymi produktami leczniczymi, ponieważ nie wykonano badań dotyczących zgodności.

6.3 okres ważności

6.3 okres ważności

4 lata (z wyjątkiem roztworu kontrolnego ujemnego, roztworu kontrolnego dodatniego i wyciągu alergenowego kurzu z siana – 3 lata).

Okres ważności po pierwszym otwarciu wynosi:

12 miesięcy.

6.4 Specjalne środki ostrożności przy przechowywaniu

6.4 Specjalne środki ostrożności przy przechowywaniu

Przechowywać w lodówce (2oC – 8oC).

Nie zamrażać.

6.5 rodzaj i zawartość opakowania

6.5 rodzaj i zawartość opakowania

Buteleczki z wyciągami alergenowymi po 3 ml i (lub) buteleczki z roztworem kontrolnym dodatnim po 3 ml i (lub) buteleczki z roztworem kontrolnym ujemnym po 3 ml, zgodnie z zamówieniem na podstawie załącznika nr 1.

Buteleczki ze szkła typu II z zakrętką z tworzywa sztucznego i zakraplaczem.

6.6 Szczególne środki ostrożności dotyczące usuwania i przygotowania leku do stosowania

6.6 Szczególne środki ostrożności dotyczące usuwania i przygotowania leku do stosowania

Bez specjalnych wymagań dotyczących usuwania.

Przy prawidłowym przechowywaniu nie powinny wystąpić żadne widoczne zmiany produktu leczniczego. Jeżeli nastąpi silne zmętnienie lub wyraźna zmiana zabarwienia produktu, nie należy go już stosować.

Hermann-Koerner-Str. 52

D-21465 Reinbek

Niemcy

Tel. ++ 49 – (0)40 – 727 65–0

Fax ++ 49 – (0)40 – 722 77 13

E-mail:

8. NUMER POZWOLENIA NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU

R/0621

9. data wydania pierwszego pozwolenia na dopuszczenie do obrotu i data przedłużenia pozwolenia

Data wydania pierwszego pozwolenia: 18 maja 1993 r.

Data ostatniego przedłużenia pozwolenia: 3 grudnia 2008 r.

10. data zatwierdzenia lub częściowej zmiany tekstu charakterystyki produktu leczniczego

Załącznik Nr 1 do Charakterystyki Produktu Leczniczego – wykaz alergenów do testów punktowych

Wyciągi alergenowe pochodzenia roślinnego (pyłków roślin)

100 Klon

50 000 BU/ml

101 Grochodrzew

50 000 BU/ml

106 Bylica pospolita

50 000 SBU/ml

108 Brzoza biała

50 000 SBU/ml

109 Pokrzywa

50 000 BU/ml

110 Buk

50 000 BU/ml

111 Grab

50 000 BU/ml

114 Dąb szypułkowy

50 000 BU/ml

115 Olcha

50 000 BU/ml

116 Jesion wyniosły

50 000 BU/ml

117 Świerk

50 000 BU/ml

119 Komosa

50 000 BU/ml

121 Jęczmień

50 000 BU/ml

123 Parietaria lekarska

50 000 SBU/ml

126 Owies

50 000 BU/ml

129 Leszczyna

50 000 BU/ml

132 Bez czarny

50 000 BU/ml

133 Kłosówka

50 000 BU/ml

135 Trawa bermudzka

50 000 BU/ml

136 Jaśmin

50 000 BU/ml

137 Grzebienica

50 000 BU/ml

139 Sosna zwyczajna

50 000 BU/ml

140 Kupkówka pospolita

50 000 BU/ml

142 Lipa

50 000 BU/ml

143 Mniszek lekarski

50 000 BU/ml

147 Kukurydza

50 000 BU/ml

151 Oliwka europejska

50 000 BU/ml

152 Topola

50 000 BU/ml

153 Platan wschodni

50 000 BU/ml

154 Ambrozja piołunolistna

50 000 BU/ml

157 Rajgras angielski

50 000 BU/ml

158 Żyto

50 000 SBU/ml

160 Tomka wonna

50 000 BU/ml

161 Szczaw

50 000 BU/ml

168 Wiąz

50 000 BU/ml

169 Babka lancetowata

50 000 SBU/ml

170 Wierzba iwa

50 000 BU/ml

173 Pszenica

50 000 BU/ml

177 Tymotka łąkowa

50 000 BU/ml

178 Wiechlina łąkowa

50 000 BU/ml

179 Kostrzewa łąkowa

50 000 BU/ml

180 Rzepak

50 000 BU/ml

Wyciągi alergenowe pochodzenia zwierzęcego (sierść i nabłonki zwierząt, pierze) 304 Sierść chomika

306 Sierść psa

308 Sierść królika

309 Sierść kota

310 Sierść myszy

311 Sierść świnki morskiej

314 Sierść konia

315 Sierść szczura

317 Sierść krowy

318 Wełna owcza

319 Sierść świni

321 Pióra papugi

322 Sierść kozy

Wyciągi alergenowe roztoczy

708 Dermatopha­goides farinae

725 Dermatopha­goides pteronyssinus

728 Acarus siro

729 Lepidoglyphus destructor

730 Tyrophagus putrescentiae

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

50 000 SBU/ml

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

50 000 BU/ml

50 000 SBU/ml

50 000 BU/ml

50 000 BU/ml

50 000 BU/ml

Wyciągi alergenowe pokarmowe

500 Mięso kacze

5 000 PNU/ml

501 Baranina

5 000 PNU/ml

503 Mięso kurze

5 000 PNU/ml

504 Konina

5 000 PNU/ml

505 Mięso indycze

5 000 PNU/ml

506 Wołowina

5 000 PNU/ml

507 Wieprzowina

5 000 PNU/ml

612 Mięso gęsie

5 000 PNU/ml

509 Węgorz

5 000 PNU/ml

510 Pstrąg

5 000 PNU/ml

511 Halibut

5 000 PNU/ml

513 Dorsz

5 000 PNU/ml

514 Karp

5 000 PNU/ml

515 Łosoś

5 000 PNU/ml

520 Sola

5 000 PNU/ml

522 Tuńczyk

5 000 PNU/ml

526 Krab

5 000 PNU/ml

527 Langusta

5 000 PNU/ml

528 Małże

2 500 PNU/ml

529 Homar

5 000 PNU/ml

530 Ananas

2 500 PNU/ml

531 Jabłko

500 PNU/ml

532 Pomarańcza

1 000 PNU/ml

533 Banan

534 Gruszka

537 Truskawki

538 Orzeszki ziemne

541 Grejpfrut

542 Orzech laskowy

546 Klementynka

549 Papryka

551 Brzoskwinia

553 Pomidor

554 Orzech włoski

555 Winogrona

556 Cytryna

559 Kalafior

563 Ziemniak

567 Pietruszka

574 Szparagi

576 Szpinak

581 Groszek

588 Kleik jęczmienny

589 Mąka jęczmienna

590 Mąka owsiana

592 Kleik kukurydziany

593 Mąka kukurydziana

595 Kleik żytni

596 Mąka żytnia

599 Mąka pszenna

600 Kleik pszenny

601 Mleko krowie

604 Jajko kurze (całe)

606 Kakao

610 Jajko kurze (białko)

611 Jajko kurze (żółtko)

620 Anyż

624 Rumianek

632 Papryka

637 Seler

500 PNU/ml

500 PNU/ml

500 PNU/ml

5 000 PNU/ml

500 PNU/ml

5 000 PNU/ml

1 000 PNU/ml

1 000 PNU/ml

500 PNU/ml

1 000 PNU/ml

1 000 PNU/ml

500 PNU/ml

1 000 PNU/ml

1 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

500 PNU/ml

2 500 PNU/ml

1 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

1 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

5 000 PNU/ml

25 000 PNU/ml

25 000 PNU/ml

25 000 PNU/ml

25 000 PNU/ml

Wyciągi alergenowe grzybów pleśniowych

400 Alternaria tenuis

10 000 SBU/ml

401 Aspergillus fumigatus

10 000 BU/ml

402 Botrytis cinerea

10 000 BU/ml

403 Candida albicans

10 000 BU/ml

405 Cladosporium herbarum

10 000 BU/ml

406 Curvularia lunata

10 000 BU/ml

407 Fusarium moniliforme

10 000 BU/ml

408 Helminthos­porium halodes

10 000 BU/ml

410 Mucor mucedo

10 000 BU/ml

411 Neurospora sitophila

10 000 BU/ml

412 Penicillium notatum

413 Pullularia pullulans

414 Rhizopus nigricans

416 Serpula lacrymans

419 Trichophyton mentagrophytes

423 Phoma betae

Wyciągi alergenowe pyłów, kurzu

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

10 000 BU/ml

709 Kurz z siana

5 000 PNU/ml

Mieszanki wyciągów alergenowych pochodzenia roślinnego

006 Trawy 100%

133 Kłosówka

140 Kupkówka pospolita

157 Rajgras angielski

177 Tymotka łąkowa

178 Wiechlina łąkowa

179 Kostrzewa łąkowa w równych częściach

50 000 SBU/ml

015 Trawy/zboża 100%

100 000 BU/ml

006 Trawy

55%

121 Jęczmień

10%

126 Owies

10%

158 Żyto

15%

173 Pszenica

10%

014 Chwasty

106 Bylica pospolita

109 Pokrzywa

143 Mniszek lekarski

169 Babka lancetowata w równych częściach

100 000 BU/ml

012 Drzewa I

115 Olcha

129 Leszczyna

152 Topola

168 Wiąz

170 Wierzba iwa w równych częściach

100 000 BU/ml

013 Drzewa II

108 Brzoza biała

110 Buk

114 Dąb szypułkowy

153 Platan wschodni w równych częściach

100 000 BU/ml

Mieszanki wyciągów alergenowych pochodzenia zwierzęcego

033 Sierści I 20 000 BU/ml

304 Chomik

306 Pies

308 Królik

309 Kot

311 Świnka morska

w równych częściach

034 Sierści II 20 000 BU/ml

314 Koń

317 Krowa

318 Owca

319 Świnia

322 Koza

w równych częściach

Mieszanki wyciągów alergenowych grzybów pleśniowych

044 Pleśnie I 20 000 BU/ml

400 Alternaria tenuis

402 Botrytis cinerea

405 Cladosporium herbarum

406 Curvularia lunata

407 Fusarium moniliforme

408 Helminthos­porium

w równych częściach

045 Pleśnie II 20 000 BU/ml

401 Aspergillus fumigatus

410 Mucor mucedo

412 Penicilium notatum

413 Pullularia pullulans

414 Rhizopus nigricans

416 Serpula lacrymans (w równych częściach)

Mieszanki wyciągów alergenowych pokarmowych

050 Mięsa I 5 000 PNU/ml

501 Baranina

506 Wołowina

507 Wieprzowina

w równych częściach

059 Mięsa II 5 000 PNU/ml

500 Kaczka

503 Kura

505 Indyk

612 Gęś

w równych częściach

060 Owoce cytrusowe 1 000 PNU/ml

532 Pomarańcza

541 Grejpfrut

556 Cytryna

w równych częściach

Roztwory kontrolne

901 Roztwór kontrolny ujemny – roztwór soli fizjologicznej

902 Roztwór kontrolny dodatni – roztwór histaminy

Więcej informacji o leku Roztwory do testów punktowych -

Sposób podawania Roztwory do testów punktowych - : roztwór do skórnych prób punktowych
Opakowanie: 1 zestaw butelka 3 ml + fiol. roz. kontrolnego dodatniego + fiol. roz. kontrolnego ujemnego
Numer GTIN: 05909990062119
Numer pozwolenia: 00621
Data ważności pozwolenia: Bezterminowe
Wytwórca:
Allergopharma GmbH & Co. KG