Charakterystyka produktu leczniczego - Alyostal 100 I.R./ml lub 100 I.C./ml
Wyciągi alergenowe – alergeny diagnostyczne do testów skórnych punktowych
Roztwór do skórnych prób punktowych 100 IR/ml lub 100 IC/ml
2. skład jakościowy i ilościowy
Substancję czynną stanowią wyciągi alergenowe w połączeniu z mannitolem. Ilość mannitolu nie przekracza 40 mg/ml.
1 fiolka (3 ml) roztworu zawiera wyciągi alergenowe (zgodnie z załącznikiem nr 1):
– standaryzowane wyciągi alergenowe – o stężeniu 100 IR*/ml
– niestandaryzowane wyciągi alergenowe – o stężeniu 100 IC**/ml
Substancje pomocnicze, patrz punkt 6.1.
IR (wskaźnik reaktywności) : wyciąg alergenowy posiada aktywność równą 100 IR/ml, jeżeli w teście skórnym punktowym za pomocą igły do nakłuwania Stallerpoint powoduje powstanie rumienia o średnicy 7 mm u 30 uczulonych na dany alergen osób.
Dodatkowo wrażliwość badanych osób jest potwierdzana dodatnią reakcją na chlorowodorek histaminy w teście skórnym punktowym.
*IC (wskaźnik stężenia) : wyciąg alergenowy posiada aktywność równą 100 IC/ml, gdy jego stężenie odpowiada stężeniu 100 IR referencyjnego, standaryzowanego alergenu należącego do tej samej grupy.
Jeśli nie ma standaryzowanego wyciągu dla danej rodziny alergenów, wartość 100 IC/ml odpowiada stopniowi rozcieńczenia określonemu na podstawie doświadczenia lekarskiego.
3. postać farmaceutyczna
Roztwór do skórnych prób punktowych
Przezroczysty, bezbarwny roztwór.
4. szczegółowe dane kliniczne
4.1 wskazania do stosowania
Diagnostyka schorzeń alergicznych typu I wg klasyfikacji Gella i Coombsa, objawiających się głównie nieżytem nosa, zapaleniem spojówek i (lub) zapaleniem śluzówki nosa, astmą oskrzelową sezonową lub całoroczną.
Ustalenie precyzyjnej diagnozy wymaga identyfikacji alergenów odpowiedzialnych za chorobę alergiczną.
Testy skórne stosowane są w celu potwierdzenia informacji uzyskanych w wywiadzie lekarskim, co do występowania nadwrażliwości typu I na alergeny pochodzenia roślinnego (pyłki roślin), zwierzęcego, pokarmowego, roztoczy kurzu domowego lub grzybów.
4.2 dawkowanie i sposób podawania
Test wykonuje się poprzez nakłucie skóry przedramienia (za pomocą na przykład igły Stallerpoint), co umożliwia podanie punktowo na skórę kropli skoncentrowanego wyciągu alergenowego.
Próbę z roztworami kontrolnymi dodatnim i ujemnym należy przeprowadzić w tych samych warunkach. Zalecane jest przeprowadzanie obydwu kontroli, w celu zminimalizowania ryzyka ewentualnego błędu.
Wykonanie testu, odczyt i interpretacja wyników :
Do przeprowadzania testów wykorzystuje się dłoniową powierzchnię przedramienia. Pacjent powinien położyć rozluźnioną rękę na stole.
Oczyścić przedramię wacikiem nawilżonym alkoholem etylowym, pozostawić do wyschnięcia.
Zaznaczyć na skórze miejsce (miejsca), gdzie wykonany będzie test.
Umieścić za pomocą pipetki niewielką kroplę roztworu testowego i zmieniając za każdym razem igłę Stallerpoint, nakłuć skórę pod kroplą.
Każde nakłucie powinno być wykonane ze średnim naciskiem, tzn. wykonując wgłębienie skóry od podstawy igły na 2–3 mm.
Próbę z roztworami kontrolnymi dodatnim i ujemnym należy przeprowadzać w tych samych warunkach.
O dobrze wykonanym nakłuciu świadczyć będzie odznaczenie średnicy igły Stallerpoint na skórze.
Wyniki testów należy odczytać po upływie 20 min.
Odczyt wyników polega na zmierzeniu średnicy powstałego rumienia i bąbla.
Uznaje się, że test wrażliwości na zastosowane wyciągi alergenowe wypadł ujemnie, jeśli rumień i bąbel mają średnicę mniejszą niż 3 mm. Przy średnicy większej niż 3 mm wynik testu uznawany jest za dodatni.
4.3 przeciwwskazania
Uważa się, że nie ma przeciwwskazań do stosowania testów skórnych punktowych, poza występowaniem ostrej fazy choroby alergicznej (np. niestabilna astma oskrzelowa) oraz ostrych stanów zapalnych i chorób przebiegających z gorączką.
Nie zaleca się stosowania produktu w czasie zaostrzenia choroby przewlekłej.
4.4 specjalne ostrzeżenia i środki ostrożności dotyczące stosowania
Testy skórne powinny być wykonywane i interpretowane przez lekarza.
Testy skórne punktowe należy wykonywać na zdrowej, nieuszkodzonej skórze aby uniknąć fałszywych odczytów i nie spowodować pogorszenia już istniejących chorób skóry. U pacjentów ze skórą o cechach nadreaktywności (dermografia), niezbędne jest wnikliwe porównanie wyników uzyskanych w testach kontrolnych, gdyż prawidłowa ocena reakcji na badane alergeny u tych pacjentów jest bardzo trudna.
4.5 Interakcje z innymi lekami i inne rodzaje interakcji
Leczenie lekami przeciwhistaminowymi wpływa na wynik testów skórnych punktowych. Szybko działające leki przeciwhistaminowe powinny być odstawione przynajmniej na 48 godzin, natomiast hydroksyzyna, ketotifen, a także trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne należy odstawić przynajmniej na 2 tygodnie przed wykonaniem testów skórnych punktowych.
Leki przeciwhistaminowe o przedłużonym działaniu (astemizol) powinny być odstawione przynajmniej 6 tygodni wcześniej.
Kortykosteroidy systemowe w dawce dobowej równoważnej 30 mg prednisolonu nie zmieniają wrażliwości skóry na alergeny stosowane w testach punktowych.
Kortykosteroidy stosowane miej scowo na skórę należy odstawić na 2 – 3 tygodnie przed wykonaniem testów skórnych punktowych.
4.6 Ciąża i laktacja
Nie należy przeprowadzać testów skórnych punktowych w okresie ciąży.
4.7 Wpływ na zdolność prowadzenia pojazdów mechanicznych i obsługiwania urządzeń mechanicznych w ruchu
Nie jest znany.
4.8 działania niepożądane
Zwykle obserwuje się bardzo dobrą tolerancję produktu. Jeżeli przestrzega się ostrzeżeń zawartych w punkcie 4.4., działania niepożądane występują niezwykle rzadko.
W przypadku reakcji dodatniej może wystąpić miejscowy obrzęk, rumień lub swędzenie w miejscu podania produktu.
4.9 przedawkowanie
Gdy przestrzegane są zalecenia co do wykonania testu, nie obserwuje się objawów przedawkowania.
5. właściwości farmakologiczne
5.1 właściwości farmakodynamiczne
Grupa farmakoterapeutyczna: alergeny, testy diagnostyczne. Kod ATC: V04 CL
– Mechanizm działania i efekty farmakologiczne:
Dodatni wynik testu wskazuje na obecność w surowicy krwi pacjenta przeciwciał przeciwko alergenowi użytemu w teście.
Miejscowy obrzęk, rumień, swędzenie (triada Lewis’a) jest wynikiem uwolnienia w miejscu podania produktu mediatorów reakcji alergicznej, np.: histaminy, PAF, ECF-A, cytokin wyzwolonych pod wpływem reakcji: antygen-przeciwciało.
6. dane farmaceutyczne
6.1 wykaz substancji pomocniczych
Glicerol
Sodu chlorek
Fenol
Woda do wstrzykiwań
Roztwór kontrolny dodatni:
Roztwór kontrolny ujemny:
Glicerol Sodu chlorek Fenol Woda do wstrzykiwań Histaminy chlorowodorek Glicerol Sodu chlorek Fenol Woda do wstrzykiwań6.2 niezgodności farmaceutyczne
Nie są znane.
6.3 okres ważności
3 lata.
6.4 Specjalne środki ostrożności przy przechowywaniu
Przechowywać w temperaturze 2°C – 8°C (w lodówce).
6.5 Rodzaj i zawartość opakowań
Fiolka ze szkła typu I z plastikową nakrętką i kroplomierzem z gumy chlorobutylowej.
Fiolki z wyciągami alergenów po 3 ml + 1 fiolka z roztworem kontrolnym dodatnim po 3 ml
+ 1 fiolka z roztworem kontrolnym ujemnym po 3 ml.
6.6 Szczególne środki ostrożności dotyczące usuwania
Brak szczególnych wymagań.
Wszelkie resztki niewykorzystanego produktu lub jego odpady należy usunąć w sposób zgodny z lokalnymi przepisami
7. podmiot odpowiedzialny posiadający pozwolenie na dopuszczenie do obrotu
STALLERGENS S.A.S., 6 rue Alexis de Tocqueville 92160 ANTONY, Francja
8. NUMER(Y) POZWOLENIA(Ń) NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU
4960
9. data wydania pierwszego pozwolenia na dopuszczenie do obrotu / data przedłużenia pozwolenia
Data wydania pozwolenia: 23.05.2000.
Data przedłużenia pozwolenia: 20.05.2005 / 29.06.2006 / 13.12.2007/
10. DATA ZATWIERDZENIA LUB CZĘŚCIOWEJ ZMIANY TEKSTU
CHARAKTERYSTYKI PRODUKTU LECZNICZEGO
ALYOSTAL
ZAŁĄCZNIK NR 1
Trawy
Zboża
Drzewa
Latex
II. Wyciągi alergenowe pochodzenia zwierzęcego
Zwierzęta
Owady
III. Wyciągi alergenowe roztoczy kurzu domowego
IV. Wyciągi alergenowe grzybów (grzyby pleśniowe,drożdże, dermatofity)
V. Wyciągi alergenowe pokarmowe
Przyprawy i Nasiona
Zboża
Produkty mleczne
Jaja
Warzywa | |
101 Karczoch | IC/ml |
128 Fasola | IC/ml |
112 Marchew | IC/ml |
114 Seler | IC/ml |
153 Zielony groszek | IC/ml |
156 Ziemniak | IC/ml |
121 Szpinak | IC/ml |
190 Soja | IC/ml |
167 Pomidor | IC/ml |
Owoce i orzechy | |
171 Migdał | IC/ml |
155 Jabłko | IC/ml |
169 Morela | IC/ml |
103 Banan | IC/ml |
141 Orzech laskowy | IC/ml |
189 Kiwi | IC/ml |
117 Cytryna | IC/ml |
188 Mango | IC/ml |
137 Melon | IC/ml |
148 Pomarańcz | IC/ml |
187 Owoc Pasji | IC/ml |
151 Brzoskwinia | IC/ml |
109 Orzech ziemny | IC/ml |
123 Truskawka | IC/ml |
142 Orzech włoski | IC/ml |
Mięso 158 Kurczak | IC/ml |
100 Jagnięcina | IC/ml |
157 Wieprzowina | IC/ml |
Ryby i Owoce morza 193 Dorsz | IC/ml |
119 Krab | IC/ml |
118 Morszczuk | IC/ml |
139 Małże | IC/ml |
131 Ostrygi | IC/ml |
162 Sardynka | IC/ml |
120 Krewetki | IC/ml |
166 Tuńczyk | IC/ml |
138 Witlinek | IC/ml |
VI. Mieszanki wyciągów alergenowych
Więcej informacji o leku Alyostal 100 I.R./ml lub 100 I.C./ml
Sposób podawania Alyostal 100 I.R./ml lub 100 I.C./ml
: roztwór do skórnych prób punktowych
Opakowanie: 3 fiol. 3 ml
Numer
GTIN: 05909990496013
Numer
pozwolenia: 04960
Data ważności pozwolenia: Bezterminowe
Wytwórca:
Stallergenes